Redizajn web stranice, zašto je potreban

Redizajn web stranice, zašto je potreban

Redizajn web stranice je izazov, jer zahtjeva puno resursa. Ideja implementaicje najnovijih tehnologija i dizajnerski trendova je primamljiva. Kao pravilo, bitno je zadržati sve bitne i dobre funkcionalnosti postojeće web stranice, odbaciti elemente koji se ne koriste, i dodati nove funkcionalnosti od kojih će posjetitelji imati koristi.

 

Sadržaj web stranice vaš je najmoćniji prodajni alat, zbog čega treba obratiti posebnu pažnju na sadržaj prilikom redizajna.

Vizualni dizajn i sadržaj moraju ići ruku pod ruku. Nova web stranica treba pokušati zadržati određene dizajnerske i strukturne smjerove, ako su bili dobri, i unaprijediti ih koliko je moguće.

Dizaniranje web stranice bez da imamo konkretne sadržaje uvijek je nezgodno. Najčešće imamo samo grubu ideju o sadržajima kod izrade. Zato je bitno kod dizajna komunicirati sa korisnikom kako bi se stranica mogla prilagoditi korisnikovim željama, ali i sadržaju koji će sadržavati.

Kod redizajna ovdje je malo lakše, jer već imamo sadržaje. Sa korisnikom je potrebno iskomunicirati koji sadržaji ostaju, koje sadržaji više neće postojati, i najbitnije, koji sadržaji će biti dodani odnosno prošireni.

 

Mobile first.

Već duže vrijeme, većina prometa na web stranicama dolazi putem mobilnih uređaja. Iznimno bitna stavka kod izrade stranica je dobra funkcionalnost na mobilnim uređajima. Mobile je ovdje, i ostati će ovdje, a u većini industrija već je prerastao Desktop.

Ukoliko vaša stranica nije prilagođena za mobilne uređaje, bitno je odmah napraviti redizajn, jer gubite posjetitelje, a time i novac!

Mobile first dizajn replicira ideju progresivnog poboljšanja u usporedbi s prvim dizajnom na računalima, što predstavlja nježnu degradaciju. Kada je mobilni web bio tek početak, bilo je samo graciozna degradacija kao pristup dizajnu s više zaslona. To znači dizajniranje za Desktop veličinu zaslona i punu funkcionalnost, a zatim dizajniranje za manje zaslone na temelju toga.

 

Dizajn početne stranice.

Za većinu web stranica to, je prva stranica koju posjetitelji vide. Oni znaju vrlo malo ili ništa o vašem poslovanju ili vašim proizvodima i uslugama. Zato morate iskoristiti ovu priliku da ih uhvatite. A prozor je vrlo mali.

Jedna od Googleovih studija otkrila je da korisnici stvaraju svoj prvi dojam o vašoj web stranici, za manje od 50 milisekundi.

Ista studija sugerira da se vizualno složeniji dizajn web stranica smatra ljepšim.

 

Zašto trebate redizajn stranice?

Korisnici često shvaćaju redizajn web stranice samo kao promjenu izgleda, ali to nije tako.

Osim gore navedenih razloga, je potreban iz zbog drugih aspekata:

  • Poboljšati prodaju (ili posjećenost)
  • Promjena u poslovnoj strukturu
  • indentificiranje jasnog cilja