Kako odabrati odgovarajuću pozadinu za web stranicu?

Kako odabrati odgovarajuću pozadinu za web stranicu?

Čitljivost

Najvažniji aspekt odabira boje teksta i pozadine web stranice je čitljivost. Bitno je da se tekst uklapa u pozadinu, ali da i dalje bude vrlo lako čitljiv.

Najbolje bi bilo da uvijek imate svijetu pozadinu s tamnim tekstom ili obrnuto. Ovo pravilo se primjenjuje i u grafičkoj obradi i kada stavljamo tekst na slike.  Ako se radi o web trgovini koristi se bijela boja ili vrlo svijetla nijansa neke boje da se posjetitelji fokusiraju na proizvode.

 

Ciljana skupina

Potrebno je istražiti i odrediti ciljanu skupinu korisnika kojima je stranica namijenjena. Iz toga može proizaći odluka da stranica ima određenu boju ili nijansu. Koristite boje s namjerom, one koje su primjerene ciljanoj publici, poruci koju šaljete i proizvodu koji prodajete.

Na primjer, bavite se prodajom igračaka za djecu. U tom slučaju treba koristiti življe boje.

 

Brending

Ukoliko vaša tvrtka ima ustaljen logotip određene boje, i u dizajnu web stranice poželjno je koristiti boje iz logotipa. U protivnom, odabir boja treba podrediti drugim faktorima odabira boje za vaš brend.

 

Konzistentnost

U slučaju korištenja previše boja, stranica može izgledati nepregledno, pretrpano i neuredno, pa bi se elementi koje želite istaknuti mogli izgubiti u gužvi. Na taj način posjetitelj će teže pronaći potrebne informacije ili čak odmah otići sa stranice. Upravo zbog toga, preporučljivo je koristi dvije ili tri boje kroz cijeli dizajn. Jedna dominantna, druga koja za detalje i treća koja će se koristiti za isticanje ključnih elemenata na stranici i poticanje interesa.